Składniki:
- cieciorka (1 puszka)
- marchewka (1 szt. duża)
- łuskane ziarna słonecznika (2 łyżki)
- czosnek (2 ząbki)
- mąka ziemniaczana (2 łyżki)
- mąka kukurydziana (2 łyżki)
- bułka tarta (1/2 szklanki)
- woda
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
Czas przygotowania: 30 min
Liczba porcji: 2 (wyszło mi 6 kotletów)
Przygotowanie:
Odcedzamy cieciorkę. Marchewkę myjemy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do cieciorki. Wyciskamy do tego ząbek czosnku. Wlewamy łyżkę wody. Przy pomocy blendera zamieniamy wszystko w jednolitą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą. Przyprawiamy i mieszamy wszystko. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy z 2 tron na rozgrzanej oliwie, aż będą rumiane.
Propozycja podania:
- kotlety (3 sztuki)
- sałatka z pomidorem, oliwkami i tofu (1 porcja)
- ugotowana zielona soczewica (1/2 szklanki)
Wyglądają pysznie ;) Uwielbiam wege kotlety i bardzo często robię różne wersje ;)
OdpowiedzUsuńi smakuje pysznie :) ja się dopiero uczę jak robić różne wersje kotletów, ale do tej pory jestem zadowolona z eksperymentów
UsuńSprawdzone, zrobione, wyszło :) Nie dałam mąki ziemniaczanej - chyba przez to słabo trzymały się ?! :)
OdpowiedzUsuńJak się słabo trzymają, to trzeba dać trochę więcej mąki. Bez ziemniaczanej też powinno wyjść.
Usuńwyglądają bardzo apetycznie:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA słonecznik jak i kiedy? Właśnie robie
OdpowiedzUsuńSłonecznik blendujemy razem z innymi składnikami. Ni chyba że chcesz całe ziarna, to też będzie dobre :) Smacznego!
Usuńfajny przepis :-) idę, spróbuję wyczarować te kotlety.
OdpowiedzUsuń