wtorek, 30 grudnia 2014

Faszerowane papryki




Składniki:
  • papryka czerwona (2 szt.)
  • kasza kukurydziana (1 szklanka)
  • czerwona cebula (1/2 szt)
  • pieczarki (10 dag)
  • tofu naturalne (5 dag)
  • woda
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • tłuszcz do posmarowania brytfanki

Czas przygotowania: 1 h 15 min
Liczba porcji: 2


Przygotowanie:

Kaszę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy aż wchłonie całą wodę. Mieszamy co jakiś czas, żeby się nie przykleiła do dna garnka. Pieczarki obieramy i kroimy. Dusimy z odrobią wody. Kiedy woda wyparuje dolewamy oliwę i dodajemy cebulę pokrojoną w prążki. Przyprawiamy pieprzem i solą i smażymy aż się zarumienią. Tofu kroimy w drobną kostkę i obtaczamy w przyprawie do kurczaka. Kiedy wszystkie składniki będą gotowe mieszamy kaszę, pieczarki, cebulę i tofu. Myjemy papryki. Odkrawamy od nich górną część, żeby powstało coś w rodzaju pokrywki. Usuwamy środek. Napełniamy papryki farszem. Przykrywamy odciętą częścią. Układamy na posmarowanej tłuszczem brytfance i pieczemy przez ok 40 min. w temperaturze 220 °C.

2 komentarze:

  1. Wygląda super ;) Ja papryki nigdy jeszcze nie faszerowałam, ale często tak robię z bakłażanem czy cukinią ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też są świetne i ładnie wyglądają. To fajne dania dla gości. Zwłaszcza tych, którzy myślą, ze weganie nie mają co jeść.

      Usuń