- papryka czerwona (2 szt.)
- kasza kukurydziana (1 szklanka)
- czerwona cebula (1/2 szt)
- pieczarki (10 dag)
- tofu naturalne (5 dag)
- woda
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
- tłuszcz do posmarowania brytfanki
Czas przygotowania: 1 h 15 min
Liczba porcji: 2
Przygotowanie:
Kaszę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy aż wchłonie całą wodę. Mieszamy co jakiś czas, żeby się nie przykleiła do dna garnka. Pieczarki obieramy i kroimy. Dusimy z odrobią wody. Kiedy woda wyparuje dolewamy oliwę i dodajemy cebulę pokrojoną w prążki. Przyprawiamy pieprzem i solą i smażymy aż się zarumienią. Tofu kroimy w drobną kostkę i obtaczamy w przyprawie do kurczaka. Kiedy wszystkie składniki będą gotowe mieszamy kaszę, pieczarki, cebulę i tofu. Myjemy papryki. Odkrawamy od nich górną część, żeby powstało coś w rodzaju pokrywki. Usuwamy środek. Napełniamy papryki farszem. Przykrywamy odciętą częścią. Układamy na posmarowanej tłuszczem brytfance i pieczemy przez ok 40 min. w temperaturze 220 °C.
Wygląda super ;) Ja papryki nigdy jeszcze nie faszerowałam, ale często tak robię z bakłażanem czy cukinią ;)
OdpowiedzUsuńTeż są świetne i ładnie wyglądają. To fajne dania dla gości. Zwłaszcza tych, którzy myślą, ze weganie nie mają co jeść.
Usuń