czwartek, 11 grudnia 2014

Placki marchewkowe




Składniki:
  • marchewka (4 duże)
  • piórka cebuli (z 2 szt.)
  • mąka kukurydziana (1 1/2 szklanki)
  • mąka pełnoziarnista (1/2 szklanki)
  • zmielone płatki owsiane (3 łyżki)
  • woda (1 1/2 szklanki)
  • sól
  • pieprz
  • olej

Czas przygotowania: zależy od wielkości patelni, ok. 40 min.
Liczba porcji: ok. 5


Przygotowanie:

Marchewkę myjemy i trzemy na tarce. Kroimy piórka cebuli i dodajemy do marchewki. Dosypujemy zmielone płatki owsiane i zalewamy ciepłą wodą. Mieszamy. Dosypujemy mąkę i przyprawy. Mieszamy wszystko. nakładamy mieszankę łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Rozprowadzamy tak żeby powstały cienkie placki. Smażymy z dwóch stron.

Można podawać z jakimś sosem, np. grzybowo-koperkowym. Ja wybrałam wersję solo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz