Składniki:
- marchewka (4 duże)
- piórka cebuli (z 2 szt.)
- mąka kukurydziana (1 1/2 szklanki)
- mąka pełnoziarnista (1/2 szklanki)
- zmielone płatki owsiane (3 łyżki)
- woda (1 1/2 szklanki)
- sól
- pieprz
- olej
Czas przygotowania: zależy od wielkości patelni, ok. 40 min.
Liczba porcji: ok. 5
Przygotowanie:
Marchewkę myjemy i trzemy na tarce. Kroimy piórka cebuli i dodajemy do marchewki. Dosypujemy zmielone płatki owsiane i zalewamy ciepłą wodą. Mieszamy. Dosypujemy mąkę i przyprawy. Mieszamy wszystko. nakładamy mieszankę łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Rozprowadzamy tak żeby powstały cienkie placki. Smażymy z dwóch stron.
Można podawać z jakimś sosem, np. grzybowo-koperkowym. Ja wybrałam wersję solo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz