Składniki:
- płatki owsiane (3 szklanki)
- cukier trzcinowy (1/2 szklanki)
- mąka pszenna pełnoziarnista (1 1/2 szklanki)
- proszek do pieczenia (3 łyżeczki)
- woda (1 1/2 szklanki)
- czekolada gorzka (1 tabliczka 100 g)
- rodzynki (100 g)
- kokos (3 łyżki)
- margaryna (do posmarowania brytfanki)
Czas przygotowania: ok. 60 min.
Liczba porcji: jak na zdjęciu :)
Przygotowanie:
Płatki owsiane wraz z cukrem prażymy na rozgrzanej patelni aż cukier się roztopi i sklei płatki, a płatki się zarumienią. Jeśli mamy małą patelnie dzielimy płatki i cukier na mniejsze porcje, które po uprażeniu mieszamy ze sobą. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Następnie dolewamy wodę. ponownie mieszamy, aż powstanie zbita masa. Dodajemy rodzynki i kokos. Wszystko mieszamy. Czekoladę kroimy na małe kawałki i dodajemy do masy. Czekolada może się trochę roztopić. Z masy formujemy okrągłe, płaskie ciasteczka i układamy a posmarowanej margaryną brytfance. Pieczemy przez ok 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz