środa, 10 grudnia 2014

Ziemniaki z kapustą i cebulą




Składniki:
  • ziemniaki (3 szt. średnie)
  • kapusta włoska (ok. 1/5 główki)
  • cebula (1/2 dużej)
  • woda
  • olej 
  • pieprz
  • sól

Czas przygotowania: 45 min.
Liczba porcji: 1


Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy i gotujemy w wodzie przez ok. 20 min. Ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę a następnie gotujemy w posolonej wodzie. Można też gotować całe, a pokroić dopiero po ugotowaniu. Kroimy cebulę w cienkie paski i smażymy na rozgrzanym oleju. Ja użyłam oleju z pestek winogron. Przyprawiamy cebulę. Kiedy będzie już miękka dodajemy do niej odcedzoną kapustę. Smażymy razem, tak długo, aż uznamy, że taką właśnie chcemy. Kiedy ziemniaki będą miękkie, odcedzamy je i wykładamy na talerz. Dodajemy cebulę z kapustą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz