Składniki:
- kapusta włoska (6 liści)
- czerwona soczewica (1/2 szklanki)
- cebula (1 szt.)
- zmielone płatki owsiane (2 łyżki)
- podgotowana mąka kukurydziana (3/4 szklanki)
- woda
- olej
- sól
- pieprz
Czas przygotowania: ok. pół godziny
Liczba porcji: 1
Przygotowanie:
To jest przepis w rodzaju "jak wykorzystać to, co zostało z innej potrawy". Miałam liście kapusty, w których piekłam gołąbki i szkoda było je wyrzucać, więc zrobiłam z nich placki.
Pierwszy krok zależy od tego, czy już mamy upieczoną kapustę z gołąbków (wtedy tylko kroimy ją na bardzo drobne kawałki), czy też mamy surową (wtedy gotujemy liście, a następnie kroimy na drobne kawałki).
Pół szklanki czerwonej soczewicy zalewamy szklanką wody i gotujemy aż cała woda wyparuje. Pod koniec mieszamy żeby się nie przypaliła. W czasie gotowania soczewicy kroimy cebulę w drobną kostkę i smażymy na oleju. W trakcie smażenia przyprawiamy pieprzem i solą. Soczewicę, cebulę i kapustę przekładamy do jednego naczynia. Wsypujemy 2 łyżki płatków owsianych i dolewamy 4 łyżki wody. Wszystko mieszamy. Dosypujemy 1/4 szklanki mąki kukurydzianej i mieszamy. Formujemy placki i obtaczamy w pozostałej mące. Smażymy na dużej ilości rozgrzanego oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz