środa, 3 grudnia 2014

Placki z kapusty




Składniki:
  • kapusta włoska (6 liści)
  • czerwona soczewica (1/2 szklanki)
  • cebula (1 szt.)
  • zmielone płatki owsiane (2 łyżki)
  • podgotowana mąka kukurydziana (3/4 szklanki)
  • woda
  • olej
  • sól 
  • pieprz

Czas przygotowania: ok. pół godziny
Liczba porcji: 1


Przygotowanie:

To jest przepis w rodzaju "jak wykorzystać to, co zostało z innej potrawy". Miałam liście kapusty, w których piekłam gołąbki i szkoda było je wyrzucać, więc zrobiłam z nich placki.  
Pierwszy krok zależy od tego, czy już mamy upieczoną kapustę z gołąbków (wtedy tylko kroimy ją na bardzo drobne kawałki), czy też mamy surową (wtedy gotujemy liście, a następnie kroimy na drobne kawałki).
Pół szklanki czerwonej soczewicy zalewamy szklanką wody i gotujemy aż cała woda wyparuje. Pod koniec mieszamy żeby się nie przypaliła. W czasie gotowania soczewicy kroimy cebulę w drobną kostkę i smażymy na oleju. W trakcie smażenia przyprawiamy pieprzem i solą. Soczewicę, cebulę i kapustę przekładamy do jednego naczynia. Wsypujemy 2 łyżki płatków owsianych i dolewamy 4 łyżki wody. Wszystko mieszamy. Dosypujemy 1/4 szklanki mąki kukurydzianej i mieszamy. Formujemy placki i obtaczamy w pozostałej mące. Smażymy na dużej ilości rozgrzanego oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz