czwartek, 13 października 2016

Pasztet z cukinii, kaszy jaglanej i suszonych pomidorów


Składniki:

  • kasza jaglana (1 1/2 szklanki)
  • cukinia (2 duże)
  • cebula (2 szt.)
  • suszone pomidory (1 słoik + zalewa)
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • olej
  • woda

Czas przygotowania: ok. 2 h


Przygotowanie:

Cebule kroimy i smażymy na oleju. Przyprawiamy pieprzem solą i papryką.
Cukinie trzemy na grubych oczkach tarki. Solimy i odstawiamy żeby puściła wodę.
Gotujemy kaszę jaglaną.
Suzone pomidory kroimy. Zostawiamy zalewę.
Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy razem z cebulą. Dodajemy zalewę z pomidorów, pokrojone suszone pomidory, odsączoną cukinię i przyprawy. Wszystko mieszamy.
Podłużną brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy ją masą.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. godzinę. Wyjmujemy kiedy będzie miał na wierzchy twardą skórkę. 
Najlepiej podawać na następny dzień podgrzany lub na zimno

3 komentarze:

  1. Kocham pasztety z udziałem kaszy jaglanej! Zapraszam na swój blog kulinarny. :) Wiele przepisów, które na pewno Ciebie zainteresują. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie :)
      Masz dużo ciekawych przepisów i ładne zdjęcia. Będę wpadać do Ciebie :) Do mnie również zapraszam. Pozdrawiam

      Usuń
  2. uwielbiam pasztety na kaszy jaglanej, mniam :)

    OdpowiedzUsuń