wtorek, 21 kwietnia 2015

Pierogi z groszkiem i pieczarkami


Składniki:

  • mąka (1 1/2 szklanki, ja pomieszałam pszenną, żytnią i kukurydzianą)
  • woda (ok. 1/4 szklanki do ciasta + do gotowania)
  • pieczarki (15 dag)
  • groszek (1/2 puszki)
  • czosnek (2 ząbki)
  • sól
  • pieprz
  • margaryna (1 łyżka)

Czas przygotowania: 40 min
Liczba porcji: 2




Przygotowanie:

Pieczarki myjemy i kroimy. Smażymy na patelni z rozgrzaną margaryną. Wyciskamy czosnek i dodajemy do pieczarek. Przyprawiamy pieprzem i solą. Groszek odcedzamy i dodajemy do pieczarek. Mieszamy.
Przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy do miski. Dolewamy trochę wody. Mieszamy i ugniatamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wyciskamy kółka. Do każdego dajemy łyżkę farszu i lepimy pierogi. 
Pierogi gotujemy w posolonej wodzie przez ok 6 - 8 min. Odcedzamy i wykładamy na talerz.

Pieczarkowy Tydzień 2015

6 komentarzy:

  1. Taki farsz musiał być bardzo smakowity. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2015 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Zaproszenie przyjęte :)

      Usuń
    2. Proszę jeszcze o oznaczenie wpisu zgodnie z zasadami akcji, wtedy będę mogła zaakceptować (banerek we wpisie).

      Usuń
    3. Dziękuję, już przepis dodany. Może jeszcze coś dorzucisz do jutra? :P

      Usuń
  2. Uwielbiam pierogi, te zapowiadają się świetnie :D

    OdpowiedzUsuń