wtorek, 30 grudnia 2014

Kotlety z cieciorki




Składniki:
  • cieciorka (1 puszka)
  • marchewka (1 szt. duża)
  • łuskane ziarna słonecznika (2 łyżki)
  • czosnek (2 ząbki)
  • mąka ziemniaczana (2 łyżki)
  • mąka kukurydziana (2 łyżki)
  • bułka tarta (1/2 szklanki)
  • woda
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka

Czas przygotowania: 30 min
Liczba porcji: 2 (wyszło mi 6 kotletów)


Przygotowanie:

Odcedzamy cieciorkę. Marchewkę myjemy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do cieciorki. Wyciskamy do tego ząbek czosnku. Wlewamy łyżkę wody. Przy pomocy blendera zamieniamy wszystko w jednolitą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą. Przyprawiamy i mieszamy wszystko. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy z 2 tron na rozgrzanej oliwie, aż będą rumiane.


Propozycja podania:


5 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie ;) Uwielbiam wege kotlety i bardzo często robię różne wersje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i smakuje pysznie :) ja się dopiero uczę jak robić różne wersje kotletów, ale do tej pory jestem zadowolona z eksperymentów

      Usuń
  2. Sprawdzone, zrobione, wyszło :) Nie dałam mąki ziemniaczanej - chyba przez to słabo trzymały się ?! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się słabo trzymają, to trzeba dać trochę więcej mąki. Bez ziemniaczanej też powinno wyjść.

      Usuń
  3. wyglądają bardzo apetycznie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń