Składniki:
- bakłażan (1 szt.)
- ryż (1/2 szklanki)
- jabłko (1 szt.)
- banan (1 szt)
- ananas z puszki (4 plastry)
- sok z ananasa z puszki (1/3 szklanki)
- sól
- woda
- olej
Czas przygotowania: 45 min
Liczba porcji: 2
Przygotowanie:
Bakłażana należy przekroić wzdłuż, a następnie wydrążyć z niego środek tak, aby pozostały łódeczki. Tak przygotowanego bakłażana solimy i odstawiamy na chwilę. Ryż zalewamy szklanką wody i gotujemy. Teraz mamy czas żeby obrać i pokroić owoce. Połowę owoców zużywamy do sosu. Czyli pół banana, pół jabłka, 2 plastry ananasa zalewamy sokiem z ananasa i przy pomocy blendera zamieniamy w sos. Resztę owoców dodajemy do ryżu kiedy będzie prawie twardy. Ważne żeby ryż nie wchłonął całej wody podczas gotowania. Jeżeli tak się stanie dolewamy jeszcze trochę. Prawie miękkim ryżem z owocami napełniamy łódeczki z bakłażana. Nakładamy z kopką, tak żeby zużyć cały ryż, jeśli to tylko możliwe. Następnie łódeczki wkładamy do posmarowanej olejem brytfanki i pieczemy ok. 20 min, aż bakłażan będzie miękki.
Gotowego bakłażana wykładamy na talerz i obok nalewamy sos z owoców. Ja wybrałam opcję ciepły bakłażan zimny sos. Usłyszałam sugestię, że sos można podgrzać. Więc jeśli ktoś tak woli, to zapraszam do eksperymentów. Ja uważam, ze połączenie ciepłego z zimnym było rewelacyjne.
Nie polecam dodawania cukru do tej potrawy, bo ona sama w sobie jest już słodka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz