poniedziałek, 8 grudnia 2014

Bakłażan z ryżem i pieczarkami


Składniki:
  • bakłażan (1 szt.)
  • pieczarki (20 dag)
  • ryż (1/2 szklanki)
  • sos czosnkowy (1/2 szt.)
  • sól
  • curry
  • woda
  • olej

Czas przygotowania: 50 min.
Liczba porcji: 2


Przygotowanie:



Pieczarko obieramy, kroimy i dusimy na patelni. Bakłażana przecinamy wzdłuż i wydrążamy środek tworząc coś w rodzaju podłużnych miseczek. Solimy i pozostawiamy na chwilę. Część bakłażana wyjętą ze środka kroimy w kosteczkę i dorzucamy do pieczarek. Dodajemy trochę soli. Ryż gotujemy z 1 szklanką wody. W trakcie gotowania dodajemy trochę curry. Półmiękki ryż, który jeszcze nie wchłonął całej wody mieszamy z pieczarkami. Napełniamy nim bakłażana i wkładamy do posmarowanej olejem brytfanki. Pieczemy ok. 20-25 min. Ten czas możemy wykorzystać na przygotowanie sosu. Kiedy bakłażan będzie upieczony (czyli uznamy, że jest wystarczająco miękki) wykładamy go na talerz i polewamy sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz