piątek, 5 grudnia 2014

Czerwona zupa



Składniki:
  • pomidor (2 szt.)
  • cebula (1 szt. mała)
  • papryka żółta (1/4 szt.)
  • czerwona soczewica (1/4 szklanki)
  • czerwona fasolka z puszki (3 łyżki)
  • woda
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • bazylia

Czas przygotowania: 30 min
Liczba porcji: 2


Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Przyprawiamy pieprzem i solą. Pomidory pozbawiamy skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dorzucamy pokrojoną w paski paprykę. Dolewamy 2 szklanki wody i gotujemy przez ok 15 min. Dodajemy cebulę. Zupę zdejmujemy z palnika i zamieniamy przy pomocy blendera w jednolitą masę. Gotujemy soczewicę z 1/2 szklanki wody. Kiedy soczewica będzie gotowa dodajemy ją do zupy. Dokładamy również 3 łyżki czerwone fasolki. Przyprawiamy i gotujemy wszystko przez kilka minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz