niedziela, 21 grudnia 2014

Łazanki z kapustą i grzybami



Składniki:
  • makaron na łazanki (50 dag)
  • kapusta kiszona (1/2 l)
  • grzyby najlepiej jakieś leśne, ale może też być 10 pieczarek
  • cebula (1/2 szt.)
  • olej
  • woda
  • sól
  • pieprz

Czas przygotowania: 45 min
Liczba porcji: 5


Przygotowanie:

Ja użyłam mrożonych grzybów, więc pierwszym etapem było wrzucenie ich na patelnię z odrobiną wody i rozmrożenie. Ale jeżeli ktoś używa pieczarek lub jakichś innych świeżych grzybów, to należy je umyć, pokroić i poddusić trochę. Grzyby suszone trzeba wrzucić do wody i gotować przez jakiś czas aż zmiękną.
Zakładając, że każdy jakoś poradził sobie z grzybami przystępujemy do działania. Kapustę kiszoną kroimy jak najdrobniej i smażymy. Cebulę kroimy na drobne kawałki i smażymy na osobnej patelni lub z grzybami. Przyprawiamy pieprzem i solą. Kiedy cebula będzie miękka dorzucamy ją do kapusty. Dodajemy również drobno pokrojone grzyby. Wszystko smażymy razem. To jest też odpowiedni moment, żeby zacząć gotować makaron. Do gotującej się wody dodajemy trochę soli i oleju, a następnie wrzucamy makaron i gotujemy aż będzie miękki. Gotowe łazanki odcedzamy, mieszamy z pozostałymi składnikami i smażymy jeszcze przez chwilę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz