Składniki:
- kapusta włoska (1 szt.)
- kasza żytnia (1 szklanka)
- ryż (1 szklanka)
- pieczarki (30 dag)
- mieszanka kiełków z soczewicy, fasoli mung i cieciorki (75 g)
- czosnek (3 ząbki)
- sól
- pieprz cayenne
- olej
- woda
Czas przygotowania: ok. 2 godz.
Liczba gołąbków: mi wyszło 10 :)
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy, kroimy i dusimy w odrobinie wody. Kiedy będą już miękkie, a cała woda odparuje dodajemy trochę oleju, smażymy je i przyprawiamy pieprzem i solą. W czasie duszenia pieczarek gotujemy ryż i kaszę. Smażymy kiełki. Kiedy są gotowe mieszamy w jednym garnku. Dodajemy pieczarki i kiełki i wszystko mieszamy. Odrywamy kilka liści kapusty i gotujemy przez ok. 5 minut. Po wyjęciu liści z wody odcinamy twardą cześć.
Na posmarowanej olejem brytfance (ja to robię w prodiżu) układamy liście tak, żeby zakryć dno. Gotujemy następne liście. Po wyjęciu z wody znowu odcinamy twardą część, kładziemy liścia na dłoni, napełniamy farszem i zawijamy. Na koniec zawijania wciskamy boki do środka. Zawinięte gołąbki układamy na liściach w brytfance. Staramy się żeby były ułożone jak najciaśniej. na koniec wlewamy do brytfanki szklankę wody. przykrywamy gołąbki liśćmi i pieczemy ok. 30-40 min.
Można podawać polane jakimś sosem. Ja tym razem zrobiłam bez.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz