wtorek, 2 grudnia 2014

Gołąbki z pieczarkami




Składniki:
  • kapusta włoska (1 szt.)
  • kasza żytnia (1 szklanka)
  • ryż (1 szklanka)
  • pieczarki (30 dag)
  • mieszanka kiełków z soczewicy, fasoli mung i cieciorki (75 g)
  • czosnek (3 ząbki)
  • sól
  • pieprz cayenne
  • olej
  • woda

Czas przygotowania: ok. 2 godz.
Liczba gołąbków: mi wyszło 10 :)


Przygotowanie:

Pieczarki obieramy, kroimy i dusimy w odrobinie wody. Kiedy będą już miękkie, a cała woda odparuje dodajemy trochę oleju, smażymy je i przyprawiamy pieprzem i solą. W czasie duszenia pieczarek gotujemy ryż i kaszę. Smażymy kiełki. Kiedy są gotowe mieszamy w jednym garnku. Dodajemy pieczarki i kiełki i wszystko mieszamy. Odrywamy kilka liści kapusty i gotujemy przez ok. 5 minut. Po wyjęciu liści z wody odcinamy twardą cześć. 
Na posmarowanej olejem brytfance  (ja to robię w prodiżu) układamy liście tak,  żeby zakryć dno. Gotujemy następne liście. Po wyjęciu z wody znowu odcinamy twardą część, kładziemy liścia na dłoni, napełniamy farszem i zawijamy. Na koniec zawijania wciskamy boki do środka. Zawinięte gołąbki układamy na liściach w brytfance. Staramy się żeby były ułożone jak najciaśniej. na koniec wlewamy do brytfanki szklankę wody. przykrywamy gołąbki liśćmi i pieczemy ok. 30-40 min.
Można podawać polane jakimś sosem. Ja tym razem zrobiłam bez.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz