- biała fasola (2 szklanki surowej)
- jabłko (1 szt.)
- pomarańcz (1 szt.)
- cytryna (1 szt.)
- imbir (kawałek wielkości połowy łyżeczki)
- cynamon (1/2 łyżeczki)
Czas
przygotowania: 1 dzień namaczania fasoli + 2 h
Ilość:
ok. 1 l
Przygotowanie:
Fasolę
zalewamy 1 litrem zimnej wody i moczymy przez 1 dzień. Jeśli fasola wchłonie
całą wodę, dolewamy jeszcze trochę.
Namoczoną
fasolę odcedzamy i ponownie zalewamy wodą. Gotujemy przez ok. 1,5 h na małym
ogniu.
Po
tym czasie odcedzamy fasolę i studzimy.
Jabłko
obieramy i kroimy na kawałki. Wkładamy do rondelka. Dodajemy ¼ szklanki wody i
cynamon. Podgrzewamy ciągle mieszając, aż jabłko rozpuści się.
Obieramy
i kroimy pomarańcz oraz cytryną.
Imbir
trzemy na drobnych oczkach tarki.
Wszystkie
składniki dodajemy do fasoli. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę.
Pasta
jest doskonała na kanapki, a także jako deser, a nawet masa do ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz