środa, 8 kwietnia 2015

Pasta z białej fasoli z jabłkiem i pomarańczą


Składniki:
  • biała fasola (2 szklanki surowej)
  • jabłko (1 szt.)
  • pomarańcz (1 szt.)
  • cytryna (1 szt.)
  • imbir (kawałek wielkości połowy łyżeczki)
  • cynamon (1/2 łyżeczki)


Czas przygotowania: 1 dzień namaczania fasoli + 2 h
Ilość: ok. 1 l


Przygotowanie:

Fasolę zalewamy 1 litrem zimnej wody i moczymy przez 1 dzień. Jeśli fasola wchłonie całą wodę, dolewamy jeszcze trochę.
Namoczoną fasolę odcedzamy i ponownie zalewamy wodą. Gotujemy przez ok. 1,5 h na małym ogniu.
Po tym czasie odcedzamy fasolę i studzimy.
Jabłko obieramy i kroimy na kawałki. Wkładamy do rondelka. Dodajemy ¼ szklanki wody i cynamon. Podgrzewamy ciągle mieszając, aż jabłko rozpuści się.
Obieramy i kroimy pomarańcz oraz cytryną.
Imbir trzemy na drobnych oczkach tarki.
Wszystkie składniki dodajemy do fasoli. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę.

Pasta jest doskonała na kanapki, a także jako deser, a nawet masa do ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz