niedziela, 25 stycznia 2015

Zupa pomidorowa z kurkami




Składniki:
  • kurki (2 garści)
  • czerwona soczewica (1 szklanka)
  • pomidory (3 szt.)
  • suszone pomidory (20 g)
  • cebula dymka (1 szt.)
  • kiełki rzodkiewki (10 g)
  • woda
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • majeranek ostry

Czas przygotowania: 40 min
Liczba porcji: 3


Przygotowanie:

Kurki dusimy na patelni w odrobinie wody. Cebulę kroimy na drobno. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Smażymy cebulę i kiełki. Kiedy będzie gotowa dodajemy ją do kurek. 
Świeże i suszone pomidory kroimy w kostkę. 
Do garnka wsypujemy soczewice. Wlewamy 3 szklanki wody. Dodajemy kurki, cebulę, kiełki i pomidory. Wszystko gotujemy aż soczewica będzie miękka. W trakcie gotowania przyprawiamy. Ja wsypałam dużo majeranku.

4 komentarze:

  1. jaka pyszna pomidorówka i nietypowa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :) Bardzo lubię takie gęste od strączków zupy i bardzo często robię podobne, ale pomidorówki w takiej wersji jeszcze nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Co to jest "majeranek ostry" ? Zupa ciekawa :-) z przyjemnością wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam przyprawy, która nosi taką nazwę. Właściwie majeranek zawsze jest ostry, więc bez problemu można użyć przyprawy o nazwie "majeranek". Być może niczym się nie różnią.
      Życzę smacznego :)

      Usuń