niedziela, 4 stycznia 2015

Placki ziemniaczano-marchewkowe z sosem kurkowym



Składniki:

Placki:
  • ziemniaki (4 szt. średnie)
  • marchewka (1 szt.)
  • mąka pszenna (1 szklanka)
  • mąka ziemniaczana (2 łyżki)
  • sól
  • pieprz
  • papryka mielona ostra
  • olej

Sos:
  • kurki (2 garści)
  • cebula (1 szt. średnia)
  • mąka pszenna (1 łyżka)
  • woda
  • margaryna (do smażenia)
  • sól
  • pieprz

Czas przygotowania: ok 1 h
Ilość porcji: 4


Przygotowanie:

Placki:
Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Przyprawiamy. Wszystko mieszamy i smażymy placki na rozgrzanym oleju.

Sos:
Kurki zalewamy wodą i dusimy przez ok. 25 minut. Jeśli woda wyparuje, to dolewamy jeszcze trochę. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją jak najdrobniej. Pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię z roztopioną margaryną i smażymy na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Przyprawiamy pieprzem i solą. Kiedy cebula będzie miękka i rumiana dodajemy ją do kurek i dusimy przez chwilę wszystko razem. Możemy dolać trochę wody, jeżeli chcemy mieć więcej sosu. Do szklanki wsypujemy łyżkę mąki i zalewamy wodą do ok 1/3 wysokości. Mieszamy tak, żeby powstała jednolita mieszanka bez grudek. Wlewamy ją do rondelka z kurkami i wszystko intensywnie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeśli jest taka konieczność dolewamy wodę i rozrzedzamy sos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz