sobota, 10 stycznia 2015

Talarki z bakłażana z groszkiem i pieczarkami




Składniki:
  • bakłażan (1 szt.)
  • groszek konserwowy (1 puszka)
  • zielone oliwki (10 szt.)
  • czosnek (1 ząbek
  • pieczarki (15 dag)
  • cebula dymka (1 szt.)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra

Czas przygotowania: 25 min + 20 min pieczenie
Liczba porcji: 3


Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w grube plastry, solimy z obu stron i odkładamy na chwilę. 
Groszek odcedzamy. Dodajemy do niego oliwki. Wyciskamy czosnek. Solimy. Następnie przy pomocy blendera zamieniamy wszystko w jednolitą masę.
Cebulę i pieczarki myjemy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i smażymy na niej pieczarki i cebulę. Co jakiś czas mieszamy. W trakcie smażenia przyprawiamy pieprzem, solą i papryką. Kiedy pieczarki lekko się zarumienią kończymy smażenie. 
Na polanej oliwą brytfance układamy plastry bakłażana. Każdy z nich smarujemy pastą z groszku. Na wierzch dajemy pieczarki i cebulę. Pieczemy ok. 20 min w temperaturze 180 - 200 stopni.
Jako jedną porcję podajemy 3 lub 4 plastry.

2 komentarze: