Składniki:
- jarmuż krojony (100 g)
- pieczarki (5 szt.)
- groszek konserwowy (3 łyżki)
- zielona soczewica (1/2 szklanki)
- cebula dymka (1 główka i piórka z 3 szt.)
- czosnek (1 ząbek)
- koperek (1 gałązka)
- woda
- sok z cytryny (1 łyżeczka)
- oliwa z oliwek (1 łyżka)
- sól
- pieprz czarny
- pieprz ziołowy
- papryka ostra
Czas przygotowania: 40 min
Liczba porcji: 3
Przygotowanie:
Do garnka z gotującą się wodą (1 litr) wrzucamy jarmuż, groszek, koperek, pokrojoną na kawałki cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko solimy i gotujemy przez kilka ok 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z palnika i blendujemy. Następnie dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Przyprawiamy pieprzem czarnym i ziołowym, solą i papryką.
Do drugiego garnka wsypujemy soczewicę i zalewamy szklanką wody. Gotujemy aż woda wyparuje. Wtedy dodajemy soczewicę do zupy i gotujemy razem do osiągnięcia wżenia.
W czasie gotowania zupy myjemy, obieramy i kroimy pieczarki, a następie smażymy je na oliwie, aż będą rumiane. W czasie smażenia lekko solimy.
Kiedy zupa będzie gotowa nakładamy ją do miseczek i dodajemy usmażone pieczarki.
Bardzo ciekawe połączenie :) Nie jadłam nigdy takie zupy, ale wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam pierwszy raz :) Muszę przyznać, ze się udała. Jest lekko kwaśna, ale smaczna
UsuńDobry pomysł, połączenie wydaje mi się ciekawe. Będę musiała spróbować bo jestem ciekawa smaku. Pozdrawiam, Daria z magicznakuchniadarii.blogspot.com
OdpowiedzUsuńPewnie smak wyjdzie inny niż mój. Tak zwykle z przepisami bywa :)
UsuńFajny tytuł bloga. Blog również mi się podoba. Pozdrawiam :)