niedziela, 25 stycznia 2015

Zapiekany kalafior z ziemniakami




Składniki:
  • ziemniaki (4 szt.)
  • kalafior (1/2 szt. średniej wielkości)
  • tofu naturalne (7 dag)
  • mleko kokosowe (1/3 szklanki)
  • cebula dymka (1 szt.)
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • papryka ostra
  • oliwa 
  • woda

Czas przygotowania: 1 h
Liczba porcji: 2


Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i kroimy w "ćwiartki". Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Solimy. Polewamy oliwą. Mieszamy. Pieczemy aż się zarumienią.
Kalafiora gotujemy w posolonej wodzie aż będzie prawie miękki.
Tofu kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy mleko kokosowe. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, solą i papryką. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę.
Kroimy cebulę.
Kiedy ziemniaki i kalafior będą prawie gotowe odcedzamy kalafiora i układamy na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem z tofu. Posypujemy pokrojoną cebulą. Pieczemy wszystko przez ok. 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz