Składniki:
- ziemniaki (4 szt.)
- kalafior (1/2 szt. średniej wielkości)
- tofu naturalne (7 dag)
- mleko kokosowe (1/3 szklanki)
- cebula dymka (1 szt.)
- sól
- pieprz ziołowy
- papryka ostra
- oliwa
- woda
Czas przygotowania: 1 h
Liczba porcji: 2
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i kroimy w "ćwiartki". Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Solimy. Polewamy oliwą. Mieszamy. Pieczemy aż się zarumienią.
Kalafiora gotujemy w posolonej wodzie aż będzie prawie miękki.
Tofu kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy mleko kokosowe. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, solą i papryką. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę.
Kroimy cebulę.
Kiedy ziemniaki i kalafior będą prawie gotowe odcedzamy kalafiora i układamy na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem z tofu. Posypujemy pokrojoną cebulą. Pieczemy wszystko przez ok. 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz