wtorek, 6 stycznia 2015

Sos grzybowo-koperkowy




Składniki:
  • grzyby leśne, np. kozaki, maślaki, borowiki (30 dag)
  • koperek (2 gałązki)
  • mleko sojowe (1 szklanka)
  • mąka pszenna (1 łyżka)
  • sól

Czas przygotowania zależy od tego, czy mamy grzyby świeże, suszone, czy mrożone. Ja miałam mrożone, więc przygotowanie sosu trwało ok. 25 min.
Liczba porcji: 3


Przygotowanie:

Niezależnie od tego w jakiej formie mamy grzyby dusimy je w wodzie, aż będą miękkie, a woda wyparuje. Wtedy grzyby zalewamy połową szklanki mleka i dusimy przez ok. 10 minut. W tym czasie myjemy i siekamy koperek. Mieszamy pół szklanki mleka z łyżką mąki, tak żeby nie było grudek. Mleko z mąką wlewamy na patelnię z grzybami i mieszamy wszystko, aż powstanie gęsty sos. Dodajemy koperek i wszystko ponownie mieszamy.

Można podawać np. do placków marchewkowych

2 komentarze: