poniedziałek, 12 stycznia 2015

Bulgur z jarmużem



Składniki:
  • bulgur (1 szklanka)
  • jarmuż (5 dag lub 1 garść)
  • pieczarki (10 dag)
  • czosnek (1 ząbek)
  • papryka żółta (1/2 szt.)
  • zielone oliwki (ok. 15 szt.)
  • sól
  • pieprz
  • woda

Czas przygotowania: 25 min
Liczba porcji: 2


Przygotowanie:

Bulgur wsypujemy do garnka, zalewamy wodą (2 szklanki), solimy i gotujemy aż wchłonie wodę i stanie się miękki. Jeśli trzeba dolewamy trochę wody.
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy, a następnie dusimy na patelni z odrobiną wody. Do pieczarek wyciskamy ząbek czosnku. przyprawiamy pieprzem i solą.
Liście jarmużu oraz paprykę myjemy i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do pieczarek, kiedy te będą miękkie. Na koniec dokładamy oliwki. Wszystko mieszamy i dusimy razem przez ok 5 min. Najlepiej do momentu, w którym cała woda wyparuje.
Bulgur wykładamy na talerz. Na wierzch dajemy mieszankę przygotowaną na patelni.

2 komentarze:

  1. Takie proste danie, a takie zdrowe i z pewnością pyszne :) Takie lubię najbardziej, a bulguru już dawno nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń