Składniki:
- bulgur (1 szklanka)
- jarmuż (5 dag lub 1 garść)
- pieczarki (10 dag)
- czosnek (1 ząbek)
- papryka żółta (1/2 szt.)
- zielone oliwki (ok. 15 szt.)
- sól
- pieprz
- woda
Czas przygotowania: 25 min
Liczba porcji: 2
Przygotowanie:
Bulgur wsypujemy do garnka, zalewamy wodą (2 szklanki), solimy i gotujemy aż wchłonie wodę i stanie się miękki. Jeśli trzeba dolewamy trochę wody.
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy, a następnie dusimy na patelni z odrobiną wody. Do pieczarek wyciskamy ząbek czosnku. przyprawiamy pieprzem i solą.
Liście jarmużu oraz paprykę myjemy i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do pieczarek, kiedy te będą miękkie. Na koniec dokładamy oliwki. Wszystko mieszamy i dusimy razem przez ok 5 min. Najlepiej do momentu, w którym cała woda wyparuje.
Bulgur wykładamy na talerz. Na wierzch dajemy mieszankę przygotowaną na patelni.
Pysznie, lekko i zdrowo! :)
OdpowiedzUsuńTakie proste danie, a takie zdrowe i z pewnością pyszne :) Takie lubię najbardziej, a bulguru już dawno nie jadłam...
OdpowiedzUsuń