wtorek, 6 stycznia 2015

Makaron z brokułami i kiełkami



Składniki:
  • makaron spaghetti (200 g)
  • brokuł (1/2 szt.)
  • kiełki cebuli (25 g)
  • czosnek (2 ząbki)
  • łuskane ziarna słonecznika (1 łyżka)
  • mleko sojowe (1 szklanka)
  • mąka pszenna (1 łyżka)
  • oliwa z oliwek (2 łyżeczki)
  • sól
  • woda

Czas przygotowania: 25 min.
Liczba porcji: 1


Przygotowanie:

Do gotującej się posolonej wody dodajemy łyżeczkę oliwy i makaron. Mieszamy, co jakiś czas. 
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy. Czosnek obieramy i wyciskamy na patelnię. Solimy i smażymy aż się zarumieni. Wtedy zmniejszamy temperaturę i dolewamy pół szklanki mleka. Pozostałe mleko mieszamy w szklance z łyżką mąki tak, żeby nie było grudek. Wlewamy na patelnię z mlekiem i czosnkiem i mieszamy wszystko aż powstanie gęsty sos. Wtedy dodajemy kiełki. Mieszamy. 
Brokuła gotujemy w posolonej wodzie przez ok. 3 minuty. 
Kiedy makaron będzie miękki odcedzamy go i mieszamy z sosem oraz ziarnami słonecznika. Wykładamy na talerz. Brokuła wyjmujemy z garnka i kładziemy bok makaronu.

2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie :) Uwielbiam takie proste i szybkie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię makaron w połączeniu z brokułami, nie pomyślałam jednak żeby dodać kiełki. Pomysłowo!

    OdpowiedzUsuń