Składniki:
- makaron spaghetti (200 g)
- brokuł (1/2 szt.)
- kiełki cebuli (25 g)
- czosnek (2 ząbki)
- łuskane ziarna słonecznika (1 łyżka)
- mleko sojowe (1 szklanka)
- mąka pszenna (1 łyżka)
- oliwa z oliwek (2 łyżeczki)
- sól
- woda
Czas przygotowania: 25 min.
Liczba porcji: 1
Przygotowanie:
Do gotującej się posolonej wody dodajemy łyżeczkę oliwy i makaron. Mieszamy, co jakiś czas.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy. Czosnek obieramy i wyciskamy na patelnię. Solimy i smażymy aż się zarumieni. Wtedy zmniejszamy temperaturę i dolewamy pół szklanki mleka. Pozostałe mleko mieszamy w szklance z łyżką mąki tak, żeby nie było grudek. Wlewamy na patelnię z mlekiem i czosnkiem i mieszamy wszystko aż powstanie gęsty sos. Wtedy dodajemy kiełki. Mieszamy.
Brokuła gotujemy w posolonej wodzie przez ok. 3 minuty.
Kiedy makaron będzie miękki odcedzamy go i mieszamy z sosem oraz ziarnami słonecznika. Wykładamy na talerz. Brokuła wyjmujemy z garnka i kładziemy bok makaronu.
Wygląda przepysznie :) Uwielbiam takie proste i szybkie dania :)
OdpowiedzUsuńLubię makaron w połączeniu z brokułami, nie pomyślałam jednak żeby dodać kiełki. Pomysłowo!
OdpowiedzUsuń