Składniki:
- ciecierzyca (1 szklanka), należy ją namoczyć przez ok 12 godzin
- kolendra (1/2 łyżeczki)
- kmin rzymski (1/2 łyżeczki)
- kurkuma (1/2 łyżeczki)
- cynamon (1/2 łyżeczki)
- szczypta chili
- szczypta soli
- czosnek (1 ząbek)
- mąka groszkowa (2 łyżki)/ może też być pszenna lub jakaś inna
- olej do smażenia
Czas przygotowania: 25 min
Przygotowanie:
Ciecierzycę namaczamy przez 12 godzin. Odcedzamy. Blendujemy lub mielimy maszynką do mięsa.
Do ciecierzycy dodajemy przyprawy, mąkę i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy.
Formujemy małe kuleczki. Jedna kuleczka = ok. łyżeczka masy.
Smażymy na głębokim oleju. Kuleczki wrzucamy dopiero na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Świetnie smakują podane z sojonezem lub innym sosem.
Śliczniaste! :)
OdpowiedzUsuńŚliczniaste! :)
OdpowiedzUsuń