piątek, 19 sierpnia 2016

Falafelki


Składniki:

  • ciecierzyca (1 szklanka), należy ją namoczyć przez ok 12 godzin
  • kolendra (1/2 łyżeczki)
  • kmin rzymski (1/2 łyżeczki)
  • kurkuma (1/2 łyżeczki)
  • cynamon (1/2 łyżeczki)
  • szczypta chili
  • szczypta soli
  • czosnek (1 ząbek)
  • mąka groszkowa (2 łyżki)/ może też być pszenna lub jakaś inna
  • olej do smażenia

Czas przygotowania: 25 min


Przygotowanie:

Ciecierzycę namaczamy przez 12 godzin. Odcedzamy. Blendujemy lub mielimy maszynką do mięsa.
Do ciecierzycy dodajemy przyprawy, mąkę i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy.
Formujemy małe kuleczki. Jedna kuleczka = ok. łyżeczka masy.
Smażymy na głębokim oleju. Kuleczki wrzucamy dopiero na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Świetnie smakują podane z sojonezem lub innym sosem.
Kuchnia Bliskiego Wschodu 2016

2 komentarze: