Składniki:
- drożdże (30 g)
- mleko roślinne (1/2 szklanki), ja użyłam sojowego
- mąka pszenna (1 szklanka)
- pomidor (1 szt.)
- czarne oliwki (ok. 10 szt.)
- sól
- oregano
Dodatki:
- grillowana cukinia
- gotowana kukurydza
Czas przygotowania: 40 min
Liczba placków: ok. 5 szt.
Przygotowanie:
Podgrzewamy mleko.
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże. Mieszamy aż się rozpuszczą. Wlewamy do miski.
Do miski z rozpuszczonymi drożdżami dodajemy mąkę i trochę soli. Mieszamy. Możemy też dodać ulubione przyprawy.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na chwilę w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło.
Pomidory i oliwki kroimy w plastry
Na wyłożoną papierem do pieczenia brytfankę nakładamy łyżką ciasto, tworząc placuszki. Jedna łyżka to jeden placek.
Na każdym placku kładziemy plaster pomidora i trochę oliwek. Posypujemy oregano.
Możemy pozostawić jeszcze na chwilę, żeby trochę podrosły.
Pieczemy przez ok. 15 min. (lub do zarumienienia się) w temperaturze 200 stopni. Razem z plackami możemy upiec plastry cukinii.
Czas pieczenia wykorzystujemy na gotowanie kukurydzy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz