środa, 24 sierpnia 2016

Pieczone racuszki z pomidorem i oliwkami


Składniki:

  • drożdże (30 g)
  • mleko roślinne (1/2 szklanki), ja użyłam sojowego
  • mąka pszenna (1 szklanka)
  • pomidor (1 szt.)
  • czarne oliwki (ok. 10 szt.)
  • sól
  • oregano
Dodatki:
  • grillowana cukinia
  • gotowana kukurydza

Czas przygotowania: 40 min
Liczba placków: ok. 5 szt.


Przygotowanie:

Podgrzewamy mleko. 
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże. Mieszamy aż się rozpuszczą. Wlewamy do miski.
Do miski z rozpuszczonymi drożdżami dodajemy mąkę i trochę soli. Mieszamy. Możemy też dodać ulubione przyprawy.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na chwilę w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło.
Pomidory i oliwki kroimy w plastry
Na wyłożoną papierem do pieczenia brytfankę nakładamy łyżką ciasto, tworząc placuszki. Jedna łyżka to jeden placek.
Na każdym placku kładziemy plaster pomidora i trochę oliwek. Posypujemy oregano.
Możemy pozostawić jeszcze na chwilę, żeby trochę podrosły.
Pieczemy przez ok. 15 min. (lub do zarumienienia się) w temperaturze 200 stopni. Razem z plackami możemy upiec plastry cukinii.
Czas pieczenia wykorzystujemy na gotowanie kukurydzy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz