czwartek, 25 sierpnia 2016

Mleko kokosowe


Składniki:

  • wiórki kokosowe (100 g)
  • woda (1 l)

Czas przygotowania: 20 min.
Ilość: 1 l.


Przygotowanie:

Wiórki kokosowe wsypujemy do garnka lub naczynia blendera. Wlewamy 1/2 l gorącej wody. Pozostawiamy na ok 5 min. żeby nasiąknęły. 
Blendujemy wiórki z wodą. 
Przelewamy prze cienkie sitko lub gazę. W ten sposób otrzymujemy mleko. 
Wiórki, które zostały na sitku zalewamy ponownie wodą (1/2 l). Blendujemy. Przelewamy przez sitko.
Mleko przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 2 dni. Przed użyciem należy wstrząsnąć. 
Wiórki pozostałe po produkcji mleka można wykorzystać do innych potraw.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz