Składniki:
Ciasto:
- drożdże (30 g)
- woda (1/2 szklanki)
- mąka pszenna (1 1/2 szklanki)
- mąka kukurydziana (1/2 szklanki)
- oliwa z oliwek 1 łyżeczka
Propozycja dodatków:
- cukinia (1/4 szt.)
- pieczarki (4 duże)
- pomidory (2 szt.)
- płatki drożdżowe (2 łyżki)
- czosnek (1 ząbek)
- oliwa z oliwek (1 - 2 łyżki)
- oregano
Czas przygotowania: 50 min
Liczba porcji: ok. 5
Przygotowanie:
Drożdże mieszany z 1/2 szklanki ciepłej wody, żeby się rozpuściły. Wlewamy do miski. Dodajemy mąkę i odrobinę soli. Ugniatamy ciasto. Na koniec dolewamy łyżkę oliwy. Ugniatamy.
Ciasto dzielimy na ok 5 części, z których robimy płaskie placki. Układamy je na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy. Pozostawiamy na chwilę w ciepłym miejscu, aby ciasto trochę urosło.
Oliwę mieszamy z wyciśniętym ząbkiem czosnku i odrobiną soli. Smarujemy nią pizze.
Nakładamy pokrojonego pomidora.
Cukinię i pieczarki kroimy. Dusimy przez chwilę w odrobinie wody. Nakładamy na pizzę.
Posypujemy oregano i płatkami drożdżowymi.
Pieczemy w temperaturze 220 st. przez ok. 15 min. korzystając z opcji góra-dół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz