sobota, 20 sierpnia 2016

Minipizze wegańskie


Składniki:

Ciasto:

  • drożdże (30 g)
  • woda (1/2 szklanki)
  • mąka pszenna (1 1/2 szklanki)
  • mąka kukurydziana (1/2 szklanki)
  • oliwa z oliwek 1  łyżeczka
Propozycja dodatków:
  • cukinia (1/4 szt.)
  • pieczarki (4 duże)
  • pomidory (2 szt.)
  • płatki drożdżowe (2 łyżki)
  • czosnek (1 ząbek)
  • oliwa z oliwek (1 - 2 łyżki)
  • oregano

Czas przygotowania: 50 min
Liczba porcji: ok. 5


Przygotowanie:

Drożdże mieszany z 1/2 szklanki ciepłej wody, żeby się rozpuściły.  Wlewamy do miski. Dodajemy mąkę i odrobinę soli. Ugniatamy ciasto. Na koniec dolewamy łyżkę oliwy. Ugniatamy.
Ciasto dzielimy na ok 5 części, z których robimy płaskie placki. Układamy je na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy. Pozostawiamy na chwilę w ciepłym miejscu, aby ciasto trochę urosło.
Oliwę mieszamy z wyciśniętym ząbkiem czosnku i odrobiną soli. Smarujemy nią pizze.
Nakładamy pokrojonego pomidora.
Cukinię i pieczarki kroimy. Dusimy przez chwilę w odrobinie wody. Nakładamy na pizzę.
Posypujemy oregano i płatkami drożdżowymi.
Pieczemy w temperaturze 220 st. przez ok. 15 min. korzystając z opcji góra-dół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz