niedziela, 21 sierpnia 2016

Wegańska zapiekanka makaronowo-szpinakowa


Składniki:

  • makaron kukurydziany (100 g)
  • szpinak (jeśli świeży to 1/2 pęczka, a mrożonego 100 g)
  • mleczko kokosowe (1/2 puszki)
  • pieczarki (3 duże)
  • płatki drożdżowe (1 łyżka)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • woda

Czas przygotowania: 40 min
Liczba porcji: 1


Przygotowanie:

Gotujemy przez chwilę makaron. Wyjmujemy jeszcze twardy. Odcedzamy.
Rozdrobniony szpinak smażymy na odrobinie oliwy. Dodajemy sól i pieprz.
Kroimy pieczarki.
Do małego naczynia żaroodpornego przekładamy makaron. Na nim układamy pieczarki, później szpinak. Zalewamy mleczkiem kokosowym. Pilnujemy, żeby cały makaron był przykryty, bo inaczej wyschnie. Posypujemy łatkami drożdżowymi.
Pieczemy przez ok. 15 min. w temperaturze 200 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz