piątek, 29 kwietnia 2016

Szparagi w cieście francuskim


Składniki:

  • ciasto francuskie (1 opakowanie 375 g)
  • szparagi (18 szt.)
  • pieczarki (2 duże)
  • sezam (2 łyżki)
  • tofu wędzone (5 dag)
  • czosnek (1 ząbek)
  • oliwa z oliwek (1-2 łyżki)
  • sól
  • woda

Czas przygotowania: 40 min.
Liczba porcji: 6


Przygotowanie:

Odcinamy twarde końcówki szaragów. Resztę gotujemy do miękkości.
Pieczarki kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oliwie. Pod koniec smażenia dodajemy sezam, wyciśnięty ząbek czosnku i pokrojone w drobną kostkę tofu. Solimy i smażymy jeszcze przez chwilę.
Rozwijamy ciasto francuskie. Układamy co kilka centymetrów po 3 szparagi i posypujemy mieszanką pozostałych składników. Przecinamy ciasto pomiędzy grupkami szparagów. Podwijamy brzegi lub sklejamy je ze sobą.
Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni aż ciasto będzie rumiane.



3 komentarze: