Składniki:
- sos czosnkowy
- szpinak (45 dag)
- pieczarki (5 szt.)
- makaron do lasagne (14 płatów)
- sól
- pieprz
- oliwa
Czas przygotowania: 50 min
Liczba porcji: 4
Przygotowanie:
Najpierw zajmujemy się szpinakiem. Tym razem użyłam mrożonego, ale preferuję świeży. Tak więc rozmrażamy szpinak na patelni lub jeśli jest świeży, to kroimy go na drobne kawałki i dusimy z odrobiną wody. Obieramy i kroimy pieczarki. Dodajemy do szpinaku. Szpinak dusi się na patelni, a my w tym czasie przygotowujemy sos czosnkowy. Kiedy sos jest już gotowy przyprawiamy szpinak solą i pieprzem. Do gotującej się posolonej dodajemy łyżkę oliwy i wrzucamy 4 płaty makaronu. Kiedy nieco zmiękną wyjmujemy je z garnka i wrzucamy następne 4. W posmarowanej oliwą brytfance układamy kolejno 2 płaty makaronu, szpinak, sos... Bardziej szczegółowa instrukcja znajduje się tutaj. Całość pieczemy ok. 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz