Składniki:
- dynia (80 dag)
- papryka czerwona (1/3 średniej)
- papryka żółta (1/3 średniej)
- czosnek (2 ząbki)
- kukurydza z puszki (5 łyżek)
- ziemniak (1 średni)
- woda (1 l)
- sól
- pieprz
- papryka
Przygotowanie:
Ziemniaka obieramy i kroimy. Obraną twardą część dyni kroimy w kostkę. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy litrem wody i gotujemy. Po ok. 20 minutach dodajemy posiekany czosnek i kukurydzę. Przyprawiamy. Wszystko gotujemy jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z palnika i przy pomocy blendera zamieniamy w krem. Gotujemy go jeszcze przez kilka minut.
Podane proporcje pozwalają na przygotowanie 3 - 4 porcji. Zupę możemy podawać samą lub z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz