poniedziałek, 10 listopada 2014

Zupa dyniowa




Składniki:
  • dynia (80 dag)
  • papryka czerwona (1/3 średniej)
  • papryka żółta (1/3 średniej)
  • czosnek (2 ząbki)
  • kukurydza z puszki (5 łyżek)
  • ziemniak (1 średni)
  • woda (1 l)
  • sól
  • pieprz
  • papryka

Przygotowanie:

Ziemniaka obieramy i kroimy. Obraną twardą część dyni kroimy w kostkę. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy litrem wody i gotujemy. Po ok. 20 minutach dodajemy posiekany czosnek i kukurydzę. Przyprawiamy. Wszystko gotujemy jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z palnika i przy pomocy blendera zamieniamy w krem. Gotujemy go jeszcze przez kilka minut.
Podane proporcje pozwalają na przygotowanie 3 - 4 porcji. Zupę możemy podawać samą lub z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz