Składniki:
- papryka czerwona (1/2 szt.)
- pieczarki (4 szt.)
- cukinia (1/3 szt.)
- cebula dumka (1 szt.)
- kasza żytnia (1/3 szklanki)
- przecier pomidorowy lub pomidor (1 szt.)
- woda (2/3 szklanki)
- oliwa z oliwek
- sól
- bazylia
Liczba porcji: 2
Czas: ok. 45 min.
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy razem z posoloną wodą, aż woda zostanie przez nią wchłonięta. Cebulę kroimy na drobne kawałki i smażymy na oliwie. Nasz kawałek cukinii przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środek aby utworzyć coś w kształcie korytka. Pieczarki obieramy, myjemy i odrywamy nóżki od kapeluszy. To co wydrążymy ze środka cukinii oraz nóżki pieczarek kroimy w kostkę i dorzucamy do smażącej się cebuli. Z papryki wycinamy 2 ćwiartki. Pozbywamy się gniazda. Kiedy kasa jest prawie ugotowana dodajemy do niej przecier pomidorowy lub pomidora pokrojonego w kostkę oraz zawartość patelni. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Kawałki papryki, cukinię oraz kapelusze pieczarek napełniamy kaszą i układamy na polanej oliwą brytfance. Pieczemy przez ok. 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz