Składniki:
- soja (2 szklanki)
- orzechy włoskie, laskowe i ziemne (w sumie 1 szklanka, bez skorupek)
- pieczarki (40 dag)
- łuskany słonecznik (1 szklanka)
- sól
- pieprz
- papryka
Przygotowanie:
Ja wykorzystałam zmieloną soję, która została mi po produkcji tofu, ale można też zrobić od zera. Wtedy ziarna soi należy moczyć przez kilka godzin, a kiedy staną się miękkie odcedzić i zmielić. Ważne żebyśmy otrzymali 2 szklanki zmielonej soi.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy. Dusimy na patelni, aż staną się ciemne. Dodajemy sól, pieprz i paprykę. Mielimy orzechy i ziarna słonecznika. Kiedy pieczarki będą już gotowe wkładamy wszystkie składniki do jednego garnka, mieszamy i blendujemy. Doprawiamy dużą ilością pieprzu, soli i papryki.
Pastę można używać do smarowania, kanapek i grzanek lub jako masę do ciast.
Pastę można używać do smarowania, kanapek i grzanek lub jako masę do ciast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz