sobota, 22 listopada 2014

Hummus




Składniki:
  • ciecierzyca (2,5 szklanki)
  • tahini
  • czosnek (4 ząbki)
  • cytryna (1 szt.)
  • oliwa z oliwek (5 łyżek)
  • woda
  • sól
  • pieprz cayenne
Tym razem potrzeba trochę więcej czasu.
Ilość wystarczająca do nakarmienia rodziny, psa i kota.

Przygotowanie:

Ziarna ciecierzycy moczymy przez noc. Następnie odcedzamy i ponownie zalewamy wodą. Gotujemy przez ok. godzinę, aż ziarna zmiękną. W tym czasie przygotowujemy tahini, wyciskamy sok z cytryny oraz rozdrabniamy czosnek. Kiedy ciecierzyca jest już gotowa odcedzamy ją. Teraz dodajemy do niej czosnek, sok z cytryny, oliwę i 1,5 szklanki wody. Przy pomocy blendera robimy z tego jednolita masę. Przyprawiamy, dodajemy tahini i wszystko mieszamy. 
Hummus można podawać np jako pastę do pieczywa.



Żeby nie było nudno na kolację jadłam hummus podany nieco inaczej.

Dodatkowe składniki:
  • pomidor
  • zielone oliwki
  • oliwa z oliwek

Wszystko robimy taż żeby wyglądało jak na zdjęciu. Czyli formujemy półkulę z hummusu. Kroimy pomidora, układamy oliwki i polewamy hummus oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz