Składniki:
- ciecierzyca (2,5 szklanki)
- tahini
- czosnek (4 ząbki)
- cytryna (1 szt.)
- oliwa z oliwek (5 łyżek)
- woda
- sól
- pieprz cayenne
Tym razem potrzeba trochę więcej czasu.
Ilość wystarczająca do nakarmienia rodziny, psa i kota.
Przygotowanie:
Ziarna ciecierzycy moczymy przez noc. Następnie odcedzamy i ponownie zalewamy wodą. Gotujemy przez ok. godzinę, aż ziarna zmiękną. W tym czasie przygotowujemy tahini, wyciskamy sok z cytryny oraz rozdrabniamy czosnek. Kiedy ciecierzyca jest już gotowa odcedzamy ją. Teraz dodajemy do niej czosnek, sok z cytryny, oliwę i 1,5 szklanki wody. Przy pomocy blendera robimy z tego jednolita masę. Przyprawiamy, dodajemy tahini i wszystko mieszamy.
Hummus można podawać np jako pastę do pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz