wtorek, 9 czerwca 2015

Kotlety z groszku, szparagów i jabłuszek kaparowych


Składniki:

  • groszek konserwowy (1 puszka 400 g)
  • szparagi (6 szt.)
  • jabłuszka kaparowe (10 sztuk)
  • mąka kukurydziana (1 szklanka)
  • sezam (1/2 szklanki)
  • sól
  • pieprz
  • woda
  • olej lub oliwa do smażenia

Czas przygotowania: 45 min.
Liczba porcji: 10 kotletów, czyli ok 3 porcje


Przygotowanie:

Szparagi myjemy i gotujemy w posolonej wodzie przez ok. 20 min. Następnie odcedzamy.
Odcedzamy groszek.
Od jabłuszek kaparowych odrywamy ogonki.
Szparagi, groszek i jabłuszka kaparowe umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy. Przyprawiamy pieprzem i solą.
Do masy dodajemy szklankę mąki kukurydzianej. Mieszamy.
Formujemy kotlety i obtaczamy je w sezamie. 
Smażymy na rozgrzanym oleju lub oliwie, aż sezam się zarumieni.


Propozycja podania:


1 komentarz: