Składniki:
- czerwona soczewica (pół szklanki)
- pieczarki (5 szt. dużych)
- czosnek (2 ząbki)
- mąka kukurydziana (3/4 szklanki)
- olej
- sól
- pieprz
- woda
Czas przygotowania: ok. 30 min
Liczba porcji: 2
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy, kroimy na kawałki i dusimy na patelni z małą ilością wody. Soczewicę zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy. Wyciskamy 2 ząbki czosnku. Kiedy soczewica będzie miękka, a pieczarki ściemnieją mieszamy wszystko, przyprawiamy i rozdrabniamy blenderem. Do masy dodajemy 2 łyżki mąki kukurydzianej i wszystko mieszamy. Formujemy kotlety i obtaczamy w mące kukurydzianej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż będą rumiane.
Propozycja podania:
Ja wybrałam opcję z ziemniakami w mundurkach (dla niewtajemniczonych: małe ziemniaki gotowane i spożywane razem ze skórką) i surówką z jabłka i marchewki.
Właśnie zastanawiałem się jakie kotlety smażyć na obiad teraz już mam. Dzięki :)
OdpowiedzUsuń