sobota, 29 listopada 2014

Kotlety z soczewicy




Składniki:
  • czerwona soczewica (pół szklanki)
  • pieczarki (5 szt. dużych)
  • czosnek (2 ząbki)
  • mąka kukurydziana (3/4 szklanki)
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • woda

Czas przygotowania: ok. 30 min
Liczba porcji: 2

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy, kroimy na kawałki i dusimy na patelni z małą ilością wody. Soczewicę zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy. Wyciskamy 2 ząbki czosnku. Kiedy soczewica będzie miękka, a pieczarki ściemnieją mieszamy wszystko, przyprawiamy i rozdrabniamy blenderem. Do masy dodajemy 2 łyżki mąki kukurydzianej i wszystko mieszamy. Formujemy kotlety i obtaczamy w mące kukurydzianej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż będą rumiane.

Propozycja podania:



Ja wybrałam opcję z ziemniakami w mundurkach (dla niewtajemniczonych: małe ziemniaki gotowane i spożywane razem ze skórką) i surówką z jabłka i marchewki.

1 komentarz:

  1. Właśnie zastanawiałem się jakie kotlety smażyć na obiad teraz już mam. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń