piątek, 7 listopada 2014

Makaron sojowy z patisonem i pomidorami



Składniki:
  • makaron sojowy - cienkie nitki (5 dag)
  • patisony konserwowe (3 szt.)
  • pomidor malinowy (1 szt.)
  • zielone oliwki (15 szt.)
  • czosnek (1 ząbek)
  • oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • pieprz
  • sól
  • bazylia
Przygotowanie:

Rozdrabniamy czosnek i smażymy na łyżce oleju. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Patisona kroimy w plastry lub kostkę. Oliwki kroimy na pół. Do gotującej się wody dodajemy sól, łyżkę oliwy i wrzucamy makaron. w tym samym czasie wrzucamy warzywa na patelnię, na której smaży się już czosnek. Przyprawiamy pieprzem solą i bazylią. Po 4 minutach odcedzamy makaron i przekładamy na talerz. W tym momencie warzywa są już gotowe, więc dodajemy je do makaronu.

Na wszystko potrzeba ok. 15 minut. Przepis powstał spontanicznie po powrocie z zakupów, podczas których odkryłam makaron sojowy. Miałam inne plany kulinarne, ale byłam już bardzo głodna więc wymyśliłam potrawę, która przygotowuje się bardzo szybko. Smakuje fantastycznie. Polecam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz