poniedziałek, 3 listopada 2014

Sałatka brokułowo-serowa




Składniki:
  • brokuł (1 szt.)
  • zielona soczewica (garść)
  • tofu (100 g)
  • cebula (1 mała)
  • czosnek (1 ząbek)
  • oliwa (3 łyżki)
  • woda
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku

Czas przygotowania: 20 min.
Liczba porcji: 1


Przygotowanie:

Brokuła dzielimy na kawałki, myjemy i wrzucamy do gotującej się posolonej wody.
Dorzucamy garść zielonej soczewicy.
Kroimy cebulę i smażymy na oliwie. Przyprawiamy pieprzem i solą.
Do rondelka wrzucamy pokrojony ser tofu, usmażoną cebulę i rozdrobniony czosnek. Dolewamy 2 łyżki oliwy. Dosypujemy sól i paprykę. Wszystko rozdrabiamy blenderem na jednolitą masę, a następnie dodajemy 2 łyżki wody i gotujemy przez 2 minuty ciągle mieszając.
Ugotowane brokuły i soczewicę odcedzamy i mieszamy z sosem.
Danie można podawać na ciepło lub po wystygnięciu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz