niedziela, 16 listopada 2014

Ciasto na pizzę


Składniki:
  • mąka pełnoziarnista (2 szklanki)
  • drożdże (7 dag)
  • woda (1/2 szklanki)
  • oliwa z oliwek (1 łyżeczka)

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z 1/2 szklanki ciepłej wody aż się rozpuszczą. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę z drożdżami i mieszamy. Ciasto ugniatamy przez kilka minut. Dodajemy łyżeczkę oliwy i dalej ugniatamy. Gotowe ciasto pozostawiamy na ok. pół godziny w ciepłym miejscu żeby urosło. Po tym czasie wałkujemy lub formujemy rękoma ciasto, tak żeby móc rozłożyć  na posmarowanej tłuszczem brytfance. Na wierzch dajemy wybrane przez nas składniki i pieczemy wszystko, aż ciasto zrobi się nieco rumiane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz