czwartek, 23 października 2014

Lasagne z warzywami



Składniki:
  • pół paczki makaronu do lasagne (14 płatów)
  • cukinia (2 małe lub jedna duża)
  • papryka (po 1/4 żółtej, czerwonej i zielonej)
  • pieczarki (6 sztuk)
  • marchewka (1 sztuka)
  • pomidory (2 sztuki)
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • woda
  • olej
  • sos czosnkowy
Jak zwykle opiszę wszystko w takiej kolejności, która moim zdaniem zapewnia jak najszybsze przygotowanie potrawy. Uwzględniam przy tym czas potrzebny na zrobienie sosu czosnkowego. Całość zajęła mi 75 min. Przepis jest n 4 porcje. Oczywiście można modyfikować skład farszu zależnie od potrzeb, upodobań i możliwości. Ja tym razem zrobiłam taki, ale nie jest to jedyna wersja.

Przygotowanie:

Na początku rozdrabniamy czosnek i odstawiamy na chwilę. Teraz przygotowujemy farsz warzywny. Najpierw kroimy cukinię w kostkę, wrzucamy na patelnię i dolewamy odrobinę wody. Obieramy i kroimy pieczarki. Dorzucamy do cukinii. Następnie kroimy paprykę na niewielkie paski, a marchewkę w kostkę i wrzucamy na patelnię, na której są już cukinia i pieczarki. Kroimy pomidory bez skórki w kostkę i zostawiamy na chwilę. Warzywa duszą się na patelni, a my mamy czas na przygotowanie sosu czosnkowego według przepisu. Kiedy sos czosnkowy będzie gotowy dorzucamy do warzyw pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Warzywa się duszą a my zabieramy się za makaron. 
Do gotującej się posolonej wody dolewamy odrobinę oleju (żeby makaron się nie kleił) i wrzucamy 4 płaty makaronu. Delikatnie go mieszamy na początku. Gotujemy go przez chwilę, tak żeby nie był zupełnie twardy, ale nie może też być miękki. Wtedy wyciągamy płaty i w ich miejsce wrzucamy 4 kolejne. 2 płaty układamy w naczyniu, w którym zamierzamy piec lasagne (ja robię to w prodiżu, ale może też być brytfanka lub naczynie żaroodporne). Wcześniej spód naczynia powinien zostać polany odrobiną oleju. 2 pozostałe odkładamy na talerz (muszą leżeć obok siebie, żeby się nie przykleiły). W tym momencie mamy już gotowe warzywa, sos i pierwsze 2 warstwy makaronu. Układamy wszystko warstwowo: makaron, warzywa, sos, makaron, warzywa, sos... Makaron układamy na zakładkę, żeby lasagne nam się nie rozjechała. Czas jaki zajmuje ułożenie 2 warstw jest równy czasowi potrzebnemu na ugotowanie makaronu na 2 kolejne. Tak więc po ułożeniu ich wyjmujemy makaron, wrzucamy następny, układamy warstwy itd. W sumie mamy mieć 7 warstw makaronu, ale ostatnią pokrywamy już tylko sosem czosnkowym, bez warzyw. Musimy pokryć ją dokładnie, bo części niepolane sosem pozostaną twarde. 
Całość pieczemy przez 15 minut. Odpowiedni czas na umycie naczyń po tej całej zabawie. Chyba że ktoś ma zmywarkę, ale ja nie mam. 
Lasagne kroimy na 4 porcję, ozdabiamy lub nie i zachwycamy się jej smakiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz