czwartek, 23 października 2014

Omlet cebulowo-paprykowy




Składniki:
  • cebula (1 średnia)
  • papryka (po kawałku czerwonej, zielonej i żółtej)
  • pomidor (1 szt.)
  • olej lub oliwa (do smażenia)
  • ciasto na omlet
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • bazylia
Proporcje na 1 porcję. Czas przygotowania 25-30 min.

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w paseczki i smażymy na oleju/oliwie. Paprykę kroimy na paseczki zostawiamy trochę do dekoracji, a resztę dorzucamy do smażącej się cebuli. Przyprawiamy pieprzem, solą i papryką. W trakcie smażenia przygotowujemy ciasto. Kiedy cebula jest miękka dodajemy zawartość patelni do ciasta i mieszamy. Rozgrzewamy trochę oleju na patelni (najlepiej takiej do naleśników) i wylewamy ciasto. Smażymy z obu stron. W trakcie smażenia mamy czas na pokrojenie pomidora. Kiedy omlet jest już gotowy przekładamy go na talerz. Na wierzch dajemy pomidora, paprykę i posypujemy bazylią. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz