wtorek, 28 października 2014

Dżem z dyni i pomarańczy




Składniki:
  • dynia
  • pomarańcze
  • woda

Należy przyjąć takie proporcje żeby dyni i pomarańczy było tyle samo pod względem objętościowym.
Dżem jest bardzo prosty i smaczny. Nie polecam jednak przechowywać go dłużej niż 2 dni. Polecam podawać do naleśników.

Przygotowanie:

Dynie obieramy i usuwamy pestki. Resztę kroimy w kostkę (najlepiej o boku ok 1 cm), a następnie gotujemy razem z odrobiną wody. Woda jest tutaj potrzebna tylko po to żeby dynia się nie przypaliła na początku gotowania. Pomarańcze obieramy i kroimy na kawałki, które później rozdrabniamy blenderem. Kiedy dynia jest już miękka, dodajemy rozdrobnione pomarańcze, mieszamy i rozdrabniamy wszystko blenderem. Gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut. Na koniec odstawiamy do wystygnięcia. 

1 komentarz: