sobota, 18 października 2014

Makaron z brokułami i tofu




Danie proste i szybkie. Bardzo zapychające. Nadaje się również do odgrzania lub podania na zimno. Można np. zostawić na następny dzień.

Składniki:
  • makaron (20 dag)
  • brokuł (średniej wielkości)
  • ziarna słonecznika
  • sos z tofu
  • sól
  • woda

Przygotowanie:

Najłatwiej można napisać: przygotowujemy sos z tofu, gotujemy makaron, gotujemy brokuła i na koniec wszystko mieszamy.
A bardziej szczegółowo, czyli korzystając z mojej metody usprawniającej pracę wynikającej z małej ilości czasu i faktu posiadania jedynie 2 palników:
Do gotującej się posolonej wody wrzucamy makaron i czas, w którym się on gotuje możemy poświęcić na przygotowanie sosu z tofu. Brokuła dzielimy na kawałki (wielkość według uznania). Kiedy makaron będzie prawie miękki dorzucamy do niego brokuła i gotujemy razem przez ok. 3 minuty (podobno tyle czasu potrzeba żeby brokuł wyglądał najlepiej i zachował swoje cudowne właściwości). Po tym czasie odcedzamy makaron i brokuły. Następnie mieszamy z sosem i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz