piątek, 27 listopada 2015

Wegańskie sajgonki pieczarkowo-warzywne


Składniki:

  • papier ryżowy (7 płatów)
  • pomidor (1 szt.)
  • marchewka (1 szt. średnia)
  • seler (1/4 szt)
  • pieczarki (5 szt.)
  • pomidor (1 szt.)
  • por (ok 7 cm łodygi)
  • sól
  • kurkuma
  • gałka muszkatołowa
  • olej
  • woda

Czas przygotowania: 30 min
Liczba porcji: 1




Przygotowanie:

Marchewkę i seler obieramy i kroimy w cienkie słupki. Pieczarki kroimy w plastry, pora w drobne paski, pomidora w kostkę.
Dusiły na patelni marchewkę i seler. W trakcie duszenia dodajemy pokrojone pieczarki. 
Kiedy woda odparuje dodajemy trochę oleju i pora. Przyprawiamy. Smażymy.
Dodajemy pomidora i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Do głębokiego talerza wlewamy trochę ciepłej wody. Zamaczamy w niej płaty papieru ryżowego (każdy z osobna), a następnie nakładamy na ich środek trochę farszu. Zawijamy w koperty. 
Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju do osiągnięcia rumianego koloru.



Zimowy obiad wege

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz