Składniki:
- papier ryżowy (7 płatów)
- pomidor (1 szt.)
- marchewka (1 szt. średnia)
- seler (1/4 szt)
- pieczarki (5 szt.)
- pomidor (1 szt.)
- por (ok 7 cm łodygi)
- sól
- kurkuma
- gałka muszkatołowa
- olej
- woda
Czas przygotowania: 30 min
Liczba porcji: 1
Przygotowanie:
Marchewkę i seler obieramy i kroimy w cienkie słupki. Pieczarki kroimy w plastry, pora w drobne paski, pomidora w kostkę.
Dusiły na patelni marchewkę i seler. W trakcie duszenia dodajemy pokrojone pieczarki.
Kiedy woda odparuje dodajemy trochę oleju i pora. Przyprawiamy. Smażymy.
Dodajemy pomidora i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Do głębokiego talerza wlewamy trochę ciepłej wody. Zamaczamy w niej płaty papieru ryżowego (każdy z osobna), a następnie nakładamy na ich środek trochę farszu. Zawijamy w koperty.
Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju do osiągnięcia rumianego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz