Składniki:
- brokuł (1 szt.)
- kasza kukurydziana (3/4 szklanki)
- suszone pomidory w zalewie (5 szt. + łyżka zalewy)
- por (ok. 10 cm łodygi)
- sok z połowy cytryny
- mąka ziemniaczana (1 łyżka)
- sól
- pieprz czarny
- papryka ostra
- woda
- tłuszcz do smażenia
Czas przygotowania: 40 min.
Liczba porcji: 4
Przygotowanie:
Do garnka wsypujemy kaszę kukurydzianą i wlewamy 1 1/2 szklanki wody. Gotujemy do wchłonięci całej wody.
Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy przez kilka minut, a następnie odcedzamy i polewamy zimną wodą.
Pora kroimy i smażymy aż się zeszkli.
Do jednego garnka władamy ugotowanego brokuła, kaszę i suszone pomidory. Blendujemy. Dodajemy sok z cytryny, przyprawy, mąkę ziemniaczaną, zalewę z pomidorów i usmażonego pora. Mieszamy.
Formujemy małe kotleciki i smażymy je na na rozgrzanym tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz