środa, 11 listopada 2015

Bakłażan nadziewany ziemniakami


Składniki:

  • bakłażan (2 szt.)
  • ziemniaki (5 średnich)
  • cebula (1 duża)
  • mleko sojowe (2 łyżki)
  • sól
  • pieprz
  • woda
  • tłuszcz do smażenia
     Sos:
  • pieczarki (25 dag)
  • ziarna słonecznika (pół szklanki)
  • oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • tłucz do smażenia
  • woda

Czas przygotowania: 1 h
Liczba porcji: 4


Przygotowanie:

Bakłażany przekrawamy wzdłuż. Wydrążamy środek robiąc łódeczki. Solimy i odstawiamy.
Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w posolonej wodzie.
Cebulę kroimy w paski. Smażymy aż się zeszkli. 
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zgniatamy tłuczkiem. Dodajemy mleko sojowe i usmażoną cebulę. Mieszamy.
Bakłażany napełniamy ziemniakami. Wkładamy do naczynia żaroodpornego z odrobiną wody na dnie. Pieczemy aż będą miękkie.
W czasie pieczenia przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy i smażymy. Solimy.
Ziarna słonecznika umieszczamy w naczyniu blendera. Dodajemy 2 łyżki oliwy. Blendujemy. Dodajemy usmażone pieczarki. Blendujemy.
Przed podaniem podgrzewamy sos rozcieńczając go wodą do takiej konsystencji, jaką chcemy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz