Składniki:
- bakłażan (2 szt.)
- ziemniaki (5 średnich)
- cebula (1 duża)
- mleko sojowe (2 łyżki)
- sól
- pieprz
- woda
- tłuszcz do smażenia
Sos:
- pieczarki (25 dag)
- ziarna słonecznika (pół szklanki)
- oliwa z oliwek (2 łyżki)
- tłucz do smażenia
- woda
Czas przygotowania: 1 h
Liczba porcji: 4
Przygotowanie:
Bakłażany przekrawamy wzdłuż. Wydrążamy środek robiąc łódeczki. Solimy i odstawiamy.
Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w posolonej wodzie.
Cebulę kroimy w paski. Smażymy aż się zeszkli.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zgniatamy tłuczkiem. Dodajemy mleko sojowe i usmażoną cebulę. Mieszamy.
Bakłażany napełniamy ziemniakami. Wkładamy do naczynia żaroodpornego z odrobiną wody na dnie. Pieczemy aż będą miękkie.
W czasie pieczenia przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy i smażymy. Solimy.
Ziarna słonecznika umieszczamy w naczyniu blendera. Dodajemy 2 łyżki oliwy. Blendujemy. Dodajemy usmażone pieczarki. Blendujemy.
Przed podaniem podgrzewamy sos rozcieńczając go wodą do takiej konsystencji, jaką chcemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz