poniedziałek, 30 listopada 2015

Samosy wegańskie po naszemu


Składniki:

Ciasto:
  • mąka pszenna (3 szklanki)
  • mąka z amarantusa (2 szklanki)
  • mąka kukurydziana (2 szklanki)
  • mąka ziemniaczana (2 łyżeczki)
  • woda (2 1/2 szklanki)
  • olej rzepakowy (8 łyżek)
  • sól (1 łyżeczka)

Nadzienie:
  • brokuł (1 szt.)
  • ziemniaki (3 szt. duże)
  • marchewka (1 szt. średnia)
  • seler (1/4 szt.)
  • pieprz (1 łyżeczka)
  • kurkuma (1 łyżeczka)
  • cynamon (1 łyżeczka)
  • asafoetida (1/2 łyżeczki)
  • imbir (1 łyżeczka)
  • mielona kolendra (1 łyżeczka)
  • sól (2 łyżeczki)
  • olej (3 łyżki)
+ olej do smażenia


Czas przygotowani: 75 min
Liczba porcji: 10


Przygotowanie:

Nadzienie:
Ziemniaki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i seler obieramy i kroimy. Brokuła dzielimy na drobne różyczki. Wszystkie warzywa gotujemy na parze, aż będą miękkie (ok. 25 min). Rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy na niego przyprawy: od najgrubiej zmielonej do najdrobniej zmielonej (kolendra, pieprz, imbir, cynamon, asafoetida, kurkuma). Smażymy mieszając ok. 1 minutę.
Warzywa przesypujemy do miski. Solimy. Dodajemy przyprawy z olejem. Mieszamy.

Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy olej i sól. Wlewamy szklankę wody. Mieszamy i ugniatamy ciasto stopniowo dodając resztę wody. Ciasto będzie miało właściwą konsystencję kiedy przestanie się kleić do rąk. 
Ciasto wałkujemy do grubości ok 3 - 4 mm. Dzielimy na kwadraty o boku ok. 8 cm. Na środek każdego kładziemy łyżeczkę farszu. Składamy wzdłuż przekątnej przygniatając palcem farsz do przekątnej. Zlepiamy krawędzie. 
Powstałe samosy smażymy z obu na głębokim oleju, aż będą rumiane.


Zimowy obiad wege

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz