Składniki:
Ciasto:
- mąka pszenna (3 szklanki)
- mąka z amarantusa (2 szklanki)
- mąka kukurydziana (2 szklanki)
- mąka ziemniaczana (2 łyżeczki)
- woda (2 1/2 szklanki)
- olej rzepakowy (8 łyżek)
- sól (1 łyżeczka)
Nadzienie:
- brokuł (1 szt.)
- ziemniaki (3 szt. duże)
- marchewka (1 szt. średnia)
- seler (1/4 szt.)
- pieprz (1 łyżeczka)
- kurkuma (1 łyżeczka)
- cynamon (1 łyżeczka)
- asafoetida (1/2 łyżeczki)
- imbir (1 łyżeczka)
- mielona kolendra (1 łyżeczka)
- sól (2 łyżeczki)
- olej (3 łyżki)
+ olej do smażenia
Czas przygotowani: 75 min
Liczba porcji: 10
Przygotowanie:
Nadzienie:
Ziemniaki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i seler obieramy i kroimy. Brokuła dzielimy na drobne różyczki. Wszystkie warzywa gotujemy na parze, aż będą miękkie (ok. 25 min). Rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy na niego przyprawy: od najgrubiej zmielonej do najdrobniej zmielonej (kolendra, pieprz, imbir, cynamon, asafoetida, kurkuma). Smażymy mieszając ok. 1 minutę.
Warzywa przesypujemy do miski. Solimy. Dodajemy przyprawy z olejem. Mieszamy.
Ziemniaki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i seler obieramy i kroimy. Brokuła dzielimy na drobne różyczki. Wszystkie warzywa gotujemy na parze, aż będą miękkie (ok. 25 min). Rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy na niego przyprawy: od najgrubiej zmielonej do najdrobniej zmielonej (kolendra, pieprz, imbir, cynamon, asafoetida, kurkuma). Smażymy mieszając ok. 1 minutę.
Warzywa przesypujemy do miski. Solimy. Dodajemy przyprawy z olejem. Mieszamy.
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy olej i sól. Wlewamy szklankę wody. Mieszamy i ugniatamy ciasto stopniowo dodając resztę wody. Ciasto będzie miało właściwą konsystencję kiedy przestanie się kleić do rąk.
Ciasto wałkujemy do grubości ok 3 - 4 mm. Dzielimy na kwadraty o boku ok. 8 cm. Na środek każdego kładziemy łyżeczkę farszu. Składamy wzdłuż przekątnej przygniatając palcem farsz do przekątnej. Zlepiamy krawędzie.
Powstałe samosy smażymy z obu na głębokim oleju, aż będą rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz