poniedziałek, 9 listopada 2015

Makaron z dynią i brokułem w sosie orzechowym


Składniki:

  • makaron świderki (25 dag)
  • dynia hokkaido (1/2 szt.)
  • brokuł (1/2 szt.)
  • orzeszki ziemne (20 dag) - można też użyć masła orzechowego
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • woda

Czas przygotowania: 40 min.
Liczba porcji: 4


Przygotowanie:

Możemy użyć gotowego masła orzechowego, ale polecam zrobić je samodzielnie.
Orzeszki ziemne wsypujemy do naczynia blendera. Dodajemy łyżkę oliwy. Solimy. Blendujemy aż powstanie jednolita masa.
Masło orzechowe przekładamy do rondelka. Dolewamy szklankę wody. Podgrzewamy mieszając aż uzyskamy jednolity sos.
Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na oliwie aż będzie prawie miękka.
Brokuła dzielimy na różyczki lub jeszcze mniejsze kawałki. Gotujemy w posolonej wodzie przez ok. 2 min.
Gotujemy makaron.
Do dyni dodajemy ugotowanego brokuła i sos orzechowy. Podgrzewamy wszystko mieszając przez ok 5 min.
Makaron wykładamy na talerze. Dodajemy sos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz