wtorek, 29 grudnia 2015

Frytki inaczej


Składniki:

  • ziemniaki (2 szt. średniej wielkości)
  • cukinia (1/3 szt.)
  • pieczarki (5 szt.)
  • pomidor (2 szt.)
  • por (1/5 szt.)
  • fasolka szparagowa konserwowa (1 garść)
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • oregano lub natkę pietruszki (w zależności od preferencji)
  • woda
  • olej

Czas przygotowania: 30 min.
Liczba porcji: 2


Przygotowanie:

Myjemy ziemniaki. Nie obieramy. Kroimy na frytki. Smażymy na głębokim rozgrzanym oleju. Wyjmujmy, kiedy będą nieco rumiane.
Myjemy i kroimy pieczarki i pora. Smażymy na patelni.
Kiedy pieczarki będą usmażone dodajmy pokrojoną w kostkę cukinię. Dolewamy 1/3 szklanki wody. Dusimy.
Kiedy woda wyparuje dodajemy fasolkę szparagową i pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawiamy. Podgrzewamy żeby pomidory trochę się rozpuściły.
Zawartość patelni mieszamy z usmażonymi frytkami. Wykładamy na talerze.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz